dimecres, 2 d’octubre del 2013

Via de l'Adrià al Gorro Frigi


Via: Adrià
Paret/Agulla: Gorro Frigi
Zona: Gorros -Montserrat-
Dificultat: V (D+)
Dificultat màxima obligada: V
Llargària: 35+35+35+30+30 = 165 metres
Aperturista: A. Cardona i A. Montesinos el juny de 1990
Grau d’exposició: Baix
Grau de compromís: Baix
Equipament: Parabolts pintats de color verd i reunions repelables - re-equipada al 2009.
Material: 8 cintes exprés variades (curtes i llargues), reunions i cordes de 60m.
Orientació: Nord-est, vol dir que toca el sol fins el migdia.
Data: 28 de setembre de 2013
Avui el meu compnay de cordada Jaume Escorsell Ferrer i jo Xarli, per fi amb la previsió de temps que hi havia no hem trobat massa gent, pujant aviat hem pogut fer la via de l'Adria del Gorro Frigi, a peu de via me trobat amb la Montse Torres i el seu home, quina casualitat, el Jaume a assumit ell els llargs de les vies de primer desafiant el grau i el petit sostret amb la boira enganxada inclús en el watter ens han caigut quatre espornetes de boira pixanera, en general una roca molt bona, una via amb tirades clàssiques de gorros, còdols i més còdols.


Aproximació amb cotxe:
Heu d’arribar al Monestir de Montserrat, podeu consultar el

Aparcarem el cotxe a dins del complexe monàstic de Montserrat. No aneu molt tard ja que potser us toqui aparcar molt avall i no compensin el 5,50 euros (3,50 euros si esteu federats o teniu el carnet d’amics de Montserrat, gratuït) que costa tenir el cotxe aparcat tot el dia al Monestir.

Aproximació a peu:
Com això d’escalar no fa caminar gaire, li proposo en el Jaume fer l’aproximació caminant i així fem el bocata pel camí, encarem les escales dels pobres per anar bufant fins el pla de Santa Anna a on pel caminal de l’esquerra baixem per travessar el torrent i continuar per la vessant de sota els Gorros, per anar pujant progressivament fins un clar rocós, a on parem a esmorzar amb les vistes del monestir, Sant Benet, Santa Anna i tot el reguitzell de gent que puja per les escales amunt (Sant Jeroni). Un cop hem esmorzat seguim ara ja per encarar la Gorra Marinera que un cop l’hem superat a la nostre dreta trobem un caminal indicat amb una fita per pujar per una torrentada en ziga-zaga fins sortí camí nou de Sant Jeroni i al peu de la Gorra Marinera, comencem a travessar les gorres fins arribar a peu de la via de l’Adrià mateix i a on podem observar la llastra que a caigut a l’esquerra mateix de la 1a. reunió i en travessar el camí se’n portat la barana.



1er llarg IV, 8 xapes i 35 metres
El Jaume comence a enfilar-se per la placa tombada que ens pocs metres es va adreçant ràpidament, just abans de la reunió te algun pas més finet, però sense més conseqüències fins la còmode reunió.
que es troba a l’esquerra d’una crosta esllavissada i a la dreta l’alzina de la via Mompart.
A partir d’aquí la boira va jugant amb nosaltres envoltant-nos i aïllant-nos de l’entorn.
2on llarg IV 4 xapes i 35 metres
Continua el Jaume durant tota la via, ara surt en diagonal cap a l’esquerra fins xapar el primer bolt,
a partir d’aquí recte amunt entre les caràcterisitques patates de gorros, tant pels peus com per les mans, aquesta tirada se’ns fa curta fins la propera reunió, ja a sota el sostret.

3er llarg V 8 xapes i 35 metres
Ara la via continua en diagonal cap a la dreta primer per entre bones patates fins arribar a pujar cap a la dreta del pas del sostret, aquí durant uns 3 o 4 metres trobarem la roca més polida i amb presa justeta fins poder xapar el bolt de sobre el sostret que amb un parell de peus amunt un xic més a la dreta ens permet superar-lo.
ara ja un cop a sobre el sostret anirem en diagonal cap a l’esquerra fins arribar a la 3a. reunió anomenada popularment el watter, a on s’ajunten varies vies.
A partir d’aquí la boira ja ens deixa endevinar el traçat de la via per davant nostre, inclús ens fa una mica la boira pixanera, però minsament.
4t llarg IV 6 xapes i 30 metres
Ara seguim recte amunt per la dreta de la reunió
i per un còmode trajecte anem cap a la 4a. reunió a peu dret, molt còmode i sense més complicacions.

5e. llarg IV 3 xapes i 30 metres
Ara la via va a buscar el baix de la bola somital del caracteristic gorro frigi i anem a flanquejar-la per la dreta seguint el traçat més senzill però molt trencat fins la creu, que trobem vestida amb l’estela i serena sense boira.
També ens hem trobat amb un xicot de Bilbao que es el que ens a fet la foto de grup de dos a la creu, ell a pujat per la via normal acerant-se al cable de vida i a les cadenes amb un arnes i un moscató, de les obres (paleta) d'un tamany impressionant, (jo como no de Bilbao, hahaha) desprès en trobat un altre cordada també al cim que han fet la via Optima i ens han explicat que la setmana passada van anar a fer la Via Infidel i se la van trobar amb xapes alternes serrades, (cuidadin que ja no esta com la va equipar al Guillem Arias. Ara ens han dit que han deixat alejes de 10 metres.

Descens:
El descens el fem per una instal·lació re-equipada que hi ha a la via Normal, que ara s’ha posat de moda com a ferrada.
Tornada:
Des d’aquí hem d’anar per l’esquerra del torrent a buscar el camí nou de Sant Jeroni i per la drecera a peu de la Gorra Marinera seguir baixant desfent el camí de pujada cap al Monestir, des de on hem pogut observar cordades a la Ignasi Jorba, també a la Miranda de Sant Benet a la via Aresta del Violí, a la Prenyada, a la Chachi Piruli a l'Elefantet una cordada d'una parella d'Anglesos, etc.
Un matí molt xulo mirant com la boira jugava amb la paret i amb nosaltres i una via que us la recomano amb una roca excel·lent i un traçat del tot lògic.